Tersine mühendislik disiplinini, geleneksel ürün geliştirme anlayışında tasarımdan bitmiş ürüne gidilirken, sayısallaştırma yöntemleri kullanarak son üründen tasarım aşamasına geri gidilmesi olarak açıklayabiliriz. (Ürün Geliştirme – Tümevarım, Tersine Mühendislik – Tümden gelim)
Tasarımdan ürüne doğru olan süreçleri kapsayan geleneksel mühendislik, ileriye dönük mühendislik (forward) olarak tanımlanırken, üründen tasarım aşamasına, geriye yönelen mühendislik metodolojisi ise tersine / geriye dönük mühendislik (reverse) olarak adlandırılmıştır.
Endüstride tersine mühendislik uygulamaları bazen kopyalama olarak algılansa da bu disiplini sadece üç boyutlu parça tarama olarak tanımlamak yanlış olur. Tersine mühendislikte ana amaç hedef ürünün geometrisini, uygunluğunu kontrol etmek ve çalışma prensiplerini anlamaktır.
Geometrik olarak tersine mühendislik uygulamalarında, mikrometre kumpas vb. gibi ölçü aletlerinin yeterli gelmediği durumlarda parçalar üç boyutlu ölçüm cihazlarıyla taranarak sayısallaştırılır. Tasarım bilgileri kullanılarak parça analiz edilir, geliştirilir ve hatta üretilebilir hale getirilir. Ayrıca 3 boyutlu tarayıcılar ile elde edilen tasarım ile ürün verimliliğini arttırıcı çalışmalar da yürütülebilir.
Tasarım oluşturma uygulamalarında tersine mühendislik süreci üç aşamadan oluşur.